Mobil személyi gázfűtő technológia fejlesztése folyadékkeringetésű
mentőtakaróhoz, ruhához és infúziótasakhoz 
- KMR_12-1-2012-0041

Az mDurance Kft. támogatást nyert a Kutatás és Technológiai Innovációs Alap Piacorientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban című felhívásán.

A projekt célja mobil személyi gázfűtő technológia fejlesztése folyadékkeringtetésű mentőtakaróhoz, mentőruházathoz és infúziótasakhoz. A technológia felhasználási területe kültérben 1 fő,vagy 1 db infúziótasak fűtésére alkalmas gáz fűtőberendezés. Működésének alsó határértéke: -30°C és 50km/h szélerősség. A fejlesztés újdonsága a kb. 0,5kg súlyú, pozíciófüggetlen és viharbiztos égéstér, egyszerű kezelhetőség, legalább 1 óra üzemidő, újratölthető gáztartály. Hőteljesítmény 3-400 W. A folyadék keringetését akkumulátor és mini szivattyú látja el. A technikai egység perifériájaként alkalmazható bármilyen ruházat, mentőtakaró és infúziótasak.

A projekt célja olyan gáz-égéstér kifejlesztése, amely üzembiztos működésre képes különböző felhasználási körülmények között, energiafogyasztása és fűtőteljesítménye személyi fűtésre megfelelő. A szivattyú átfolyása és a várható hőterhelés alapján meg kell tervezni a hőmérséklet- és gázvezérlési rendszert. A paraméterezés alapján megtervezésre kerül a mágnes tengelykapcsolású szivattyú, tágulási tartály, szűrők és a ruházat gyorscsatlakozása. Ezután a funkcionális vezérlés, ergonomikus, a felhasználásokra optimalizált formatervvel modellek készülnek a tesztelésre. A tesztelések során vizsgáljuk a készülékek működését valós és szélsőséges körülmények között, az eredmények és mérések dokumentálásra kerülnek és ezek alapján a készülék vezérlésbeállítása megtörténik. Tényleges felhasználási körülmények között teszteljük a modelleket a funkcionalitás, használhatóság szempontjai alapján, pl. kezelhetőség, hordozhatóság, hőteljesítmény. A tesztelések eredményeképpen a technológia visszamódosításra kerül, a vezérlés, a teljesítmény és az input-output változók véglegesítése megtörténik.

A projekt megvalósítási időtartama: 2012.06.01.-2014.05.31.

A projekt összköltsége: 124.000.000 Ft

A támogatás összege: 55.800.000 Ft